poniedziałek, 15 lutego 2016

Berättelser vi lever och dör för / Stories we live and die for








 Adolf
Amy
 Michael
 Billie
 Björk
 Madonna
 John
Brad

 Lech
Jarek









Berättelser vi lever och dör för

Växjö konsthall är stolta att kunna presentera den första soloutställningen med konstnären Diana Rönnberg på en offentlig konstinstitution i Sverige. Hennes arbete utgår till stor del från hennes erfarenhet att växa upp i tvåspråkighet och dubbla kulturella identiteter med skiftande sociala koder och värderingar.

Utställningen Berättelser vi lever och dör för binder samman skiftande spår i Rönnbergs konstnärskap. Hennes konst kännetecknas av ständigt återkommande dikotomier och motsatser; sociala, kulturella eller språkliga. Dessa olikartade positioner skildras ofta utifrån skiftande karaktärer. Här finns flickan, den unga kvinnan, odjuret och skönheten, men också den utåtriktade divan. Karaktärer som växlar mellan att vara närvarande i denna världen och att leva i en parallell drömvärld; i det utåtriktade eller i det självuppoffrande.

I filmen Terms of falling (2:24 min 2013) återkommer ständigt unga kvinnor som faller i skiftande situationer, individuellt eller kollektivt. Vanligtvis iförda vita klädedräkter påminnande om offerritualer i en hednisk tro. Kanske som en självuppoffrande reningsprocess för att kunan gå vidare med bibehållen tro på det goda i en värld fylld av faror. Som en kontrast kontrollerar divan
i Combi Cats Johny Little Pony till fullo sin egen person och blir den som snarare exploaterar världen till sin egen fördel. En diva som inte vill vänta utan för samman flickerummets drömmar om prinsen på hästen med verkligheten fär och nu för sin egen vinning.

Många av Rönnbergs akvarellserier handlar om transformation och passager, exempelvi uppväxt, socialisering och disciplinering. I en serie akvareller skildras ett antal barnporträtt föreställande kända personer som till exempel makthavare som Hitler, Lenin eller de polska tvillingbröderna Kaczynski eller kändisar som Brad Pitt eller Amy Winehouse. Kunde man förutse dessa barns framtid? Kan vi utläsa någon om deras framtida personlighet utifrån hur deras karaktär framstår på en bild? Tänkte de redan då på sin framtid? Några av barnporträtten kunde kanske egentligen vara vilken bild som helst på en liten flicka eller pojke?

Andra akvarellserier handlar om sambandet mellan barnets drömmar och förhoppningar , och vad som händer i dess krock med verkligheten. Det kanske motstridiga i att medan kanske barnet hoppas på att sina drömmar skall gå i uppfyllelse, försöker många vuxna individer göra allt för att drömma sig bort från denna världen till en annan. Vare sig det handlar om en längtan till den bekymmersfria och junfruliga naturen och skogen, eller till kändisarnas mer artificiella liv som det framstår i media. En parados mellan individens önskan att vara just en individ samtidigt som få vill betala priset för att riskera att sticka ut.

I helhetsinstallationn Berättelser vi lever och dör för har Rönnberg också ytterligare betonat komplexiteten i denna värld genom återkommande motiv som refererar till händelser i världen. Bilder från hela världen som dyker upp som nyhetsflaschar i media. Det kan röra sig om eldsvådor, politiska skandaler, misshandel eller ond bråd död. De passerar kort medvetandet men glöms ofta likafort bort i ett accelererande nyhetsflöde. En värld som kan beskrivas som osäker och där ondskan kan stå för dörren som i serien med akvareller som hänvisar till våldtäkter. Det är i en sådan värld, där nyhetsflödet och komplexiteten i händelsernas bakgrund och sammanhang, behöver konstruera en logik och förståelse för att kunna orientera sig.

Sammantaget ställer Rönnberg i allra högsta grad ständigt återkommande mänskliga frågor om tillhörighet och identitet samt förhållande mellan tron på framtiden och verklighetens realiteter. Det är i en sådan värld det behövs berättelser att leva och dö för.

Martin Schibli Curator för utställningen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz